Oşenii

Carte:

Oşenii

Autor:

Ştefan Pop Tarniţa

Editura:

Editura Albatros, 1983

Descriere:

13 x 20 cm, 257 pagini, stare foarte bună, doar îngălbenirea paginilor arată că suntem în prezenţa unei cărţi mai vechi.

Note:

Ştefan Pop- Tarniţa (1923- 1992), scriitor maramureşean cu nume/supranume de baraj din Apusenii Clujului, nu a fost un autor prolific: în urma sa au rămas doar un volum de nuvele şi romanul Oşenii, însă a reuşit să se facă cunoscut în lumea literară regională, mai ales în frumoasa zonă a Codrului care i-a fost leagăn şi alinare, unde a fost preţuit şi premiat de colegii săi de breaslă.

Oşenii- roman apărut în 1983, deşi este o carte de sine stătătoare, are o continuare pe care Ştefan Pop-Tarniţa a lăsat-o în manuscris la trecerea dintre lumi, ca un testament adresat celor dragi.

Volumul de faţă este populat cu personaje coborâte direct din ciudata Ţară a Oaşului: Măricuţa, Nonuţ, Griga, Goja, Călina, etc iar naraţiunea se învârte în jurul capitalei Negreşti. Este o carte scrisă cu dragoste pentru oamenii şi locurile aparte ai acestei zone, oameni deosebiţi cumva de tot restul ţării prin muzica, vorba, portul, atitudinile şi trăirile lor intense, arhaice de multe ori. Doar Maramureşul vecin aduce un pic a Oaş, însă aici parcă au trecut veacuri peste plămada originală, e o distanţă între Oaş şi Maramureş sesizabilă de cei care au timp să se oprească în mijlocul răscrucilor, să privească şi să înţeleagă.

Povestea de dragoste dintre doi tineri este doar un pretext pentru prezentarea zonei într-o surprinzătoare complexitate dată, cu siguranţă, de cunoaşterea profundă a acestei lumi. Astfel apar intercalate relaţii sociale, obiceiuri, practici, cutume locale alături de scene de folclor şi datini, rezultând o lectură agreabilă şi instructivă în acelaşi timp.

Preţ:

8 ron/rat

2 gânduri despre “Oşenii

  1. as vrea sieu sa citesc aceasta carte, poate cineva sa mi de a o informatie de unde si cum pot face rost de ea?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.