Acasă » proză » Lumină în amurg

Lumină în amurg

Carte:
Lumină în amurg
Autor:
Xavier de Montépin
Editura:
Editura Litera, București, 2012, colecția Romanul de dragoste
Descriere:
18×10 cm, 478 pagini, cartonată, stare foarte bună, traducere de Elis Bușneag
Note:

Xavier Henri Aymon Perrin, conte de Montépin (10 martie 1823 în Apremont, Haute-Saône – 30 aprilie 1902 la Paris) a fost un romancier francez prolific, popular și controversat, așa cum îi stă bine unui scriitor adevărat. După scrierile sale s-au realizat numeroase adaptări pentru teatru, film și televiziune , La Porteuse de pain fiind, de departe, cea mai cunoscută carte adaptată pentru cerințele cinematografice ale secolului trecut. Regizori francezi, italieni, mexicani, turci, etc, s-au aplecat asupra operei sale, realizând creații cu amprente subiective specifice timpului și locului unde au fost realizate și prezentate publicului.

Nu doar talentul l-a făcut cunoscut în epocă, ci și unele controverse legate de activitatea sa literară. Le Médecin des pauvres, apărută în 1861, a făcut obiectul unui proces de plagiat în urma plângerii făcute de un alt scriitor francez, Louis-Étienne Jousserandot, dar procesul nu a dat câștig nici unuia dintre protagoniști. În schimb, pentru Les Filles de plâtre, apărută în 1855, considerată o scriere obscenă, se pare că a fost judecat și condamnat la trei luni de închisoare și o amendă de 500 de franci.

Lumină în amurg (La Porteuse de pain) narează povestea lui Jeanne Fortier, o tânără văduvă a unui mecanic ucis de explozia unei mașini din fabrica lui Jules Labroue din Alfortville. Auzată și condamnată pe nedrept pentru o crimă pe care nu a comis-o, tânăra femeie trece printr-un calvar care îi marcheaza existența. Dar pentru că nu renunță și luptă pentru dreptate, Jeanne devine o învingătoare, o eroină și un model pentru milioane de femei din întreaga lume.

Îmi place să-mi imaginez contextul social în care a fost scrisă o carte. Dacă fac exercițiul de imaginație menționat, Perrin îmi apare ca un tip excentric, boem și rebel, o figură a Parisului de sfârșit de secol XIX. Văzut din perspectiva zilelor noastre, cu accentele ei progresiste și oarecum plictisită de atâta pace care a urmat celor două războaie mondiale, pare doar un scriitor cuminte, un oarecare dintr-un lung șir de scriitori care și-au imaginat o lume în care binele triumfă în final, indiferent câtă suferință acumulează un om pe spinosul drum către dezvăluirea adevărului.

Să spunem și faptul că romanul a apărut inițial sub formă de foileton în Le Petit Journal , începând cu 15 iunie 1884, iar prima punere în scenă a avut loc în 11 ianuarie 1889, la Théâtre de l’Ambigu-Comique din Paris.

COD:  A/ST/TAV3/0109

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s