Acasă » proză » Noaptea verdictului

Noaptea verdictului

Carte:DSC03342
Noaptea verdictului
Autor:
Michel del Castillo
Editura:
Editura Univers, 1987
Descriere:
13 x 20 cm, 310 pagini, stare bună, traducere de Angela Cismaş
Note:
„Roman de investigaţie psihologică, roman dostoievskian în măsura în care ilustrează tema vinovăţiei, acest fals roman poliţist este înainte de toate o operă profund originală pe temă hispanică şi care, prin intermediul unui personaj, suprapune tabloul mai multor Spanii: Spania Inchiziţiei şi a oficianţilor ei rigorişti, Spania sângerândă a războiului civil, Spania contemporană, surprinsă în clipa când moartea lui Franco îngăduie speranţelor şi năzuinţelor de libertate să-şi ia nestingherite zborul…” se arată în nota editorului.
Până la urmă, Castillo spune adevăruri pe care ni se pare că le ştim dintotdeauna, însă talentul său evident potenţează şi dozează iscusit naraţiunea, atrăgând cititorul într-o capcană din care acesta nu voieşte să evadeze. Spaniolul ne readuce în atenţie faptul evident că trecutul ne urmăreşte chiar şi când credem că am scăpat de el, iar atunci când păcatele trecutului sunt mari, chinul existenţial e pe măsură.
Procedează la o autopsie a vinovăţiei, a celei personale, generată exclusiv din răutatea umană, a celei generate de sistemul politic, religios sau social, a vinovăţiei individuale si a celei colective, a vinovăţiei generate de intenţii aparent pozitive, etc. În acelaşi timp, autorul ne iniţiază în termenii şi modalităţile de supravieţuire, de concubinaj cu propria vinovăţie, cu teama de a fi descoperit, demascat, nu neapărat pedepsit prin incarcerare ori alte mijloace coercitive. Evident, o incursiune captivantă în psihologia umană, o relevare a vulnerabilităţilor individului şi, în final, o lectură care îţi lasă un gust amar fiindcă ne relevă fiinţa umană altfel decât ne dorim să o cunoaştem din comoditate sau doar din ipocrizie.
Preţ:
8 ron

COD: A/mj/s1/030

Reclame

Un gând despre „Noaptea verdictului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s