Niţă Pitpalac cu famelia în Evropa

Carte:DSC01183DSC01184

Niţă Pitpalac cu famelia în Evropa

Note de om umblat

Autor:

Costache Glumici

Editura:

Editura Societăţii Anonine Universul, 1926, seria Biblioteca ziarului Universul nr. 6

Descriere:

14×20 cm, 208 pagini, stare uzată, lipsă prima copertă, primele două pagini şi cotorul prinse cu hârtie autocolantă, semnătura unui deţinător din 1937, desene umoristice (autor probabil Gilly), prefaţă de C. Cosco- alt pseudonim al autorului

Note:

Costache Glumici sau C. Cosco sunt pseudonimele care l-au făcut cunoscut şi iubit pe Constantin Constantinescu, ziarist, poet şi scriitor satiric, în prima parte a secolului trecut. Activitatea sa jurnalistică a lăsat urme în multe dintre ziarele şi revistele bucureştene ale vremii: Naţionalul, Românul, Adevărul, Timpul, Universul, Moftul român, Zeflemeaua, Belgia Orientului, Furnica, Vieaţa.

Personajul Niţă Pitpalac, care a prins atât de bine la public încât o vreme a reprezentat un clişeu al românului simpatic, familist, oportunist, incult, necivilizat, plin de viaţă, amator de mici şi bere- un adevărat prototip al mai celebrului Mitică, este conturat în trei cărţi- ipostaze umoristice cu mare succes la public: prin Europa, la Londra şi la Karlsbad. Celebre în epocă au fost şi alte două cărţi ale autorului, Când era bunica fată…, şi Doamna e geloasă.

Revenind la Niţă Pitpalac cu famelia în Evropa, o carte destul de rară astăzi dar de mare audienţă în anii de început ai veacului XX- a avut cel puţin trei ediţii după informaţiile furnizate de prietenul Google, ultima în 1946, vom spune că este un roman umoristico-satiric, cu o puternică tentă autoironică la adresa bucureşteanului tipic. Autorul îl poartă, în ritm alert, prin Occidentul civilizat şi îl pune în situaţii comice, penibile, etc. care dau farmec şi prospeţime naraţiunii. Soţia şi cei doi copii contribuie din plin la situaţiile hazlii prin care trece familia peste hotare, dar toţi reuşesc să depăşească chiar şi cele mai stânjenitoare situaţii cu seninătate şi umor. Dincolo de povestea în sine, autorul schiţează destul de convingător o serie de clişee existente atunci cu privire la unguri, nemţi şi francezi, stereotipuri care mai dăinuie şi astăzi în zona etno-imaginarului popular. Referitor la imaginea de sine a românului, aşa cum răzbate ea din perspectiva familiei Pitpalac, vom constata că ea nu s-a schimbat esenţial în cei aprox. 100 de ani care au trecut şi dacă urmărim programele televiziunilor din această perspectivă vom constata că ea nu s-a îmbunătăţit, ci chiar s-a erodat în ultimii ani, până la un nivel ce devine periculos pentru identitatea naţională.

Preţ:

38 ron

s t o c    e p u i z a t

15 gânduri despre “Niţă Pitpalac cu famelia în Evropa

  1. E interesanta cartea si critica ei.Multumesc.Daca sunt sanse sa o cumpar va rog sa-mi scrieti pe adresa de mail.Multumesc frumos.

  2. Daca se poate, as dori sa ma anuntati dupa ce o trimiteti, sa stiu cand sa ma duc la posta. S-a mai intamplat sa nu primesc aviz acasa, mai ales in ultimul timp, cu restructurarile de la posta. Multumesc.

  3. Va anunt cu placere… insa prima data trebuie sa-mi trimiteti pe mail: cartifaine@yahoo.com adresa de corespondenta:
    nume, prenume, strada, nr, bl.,etaj, ap, localitate, judet si cod postal.
    Dupa ce le primesc, trimit cartea la adresa indicata si va anunt.
    O zi buna!

  4. V-am trimis mail aseara, imediat dupa discutia avuta aici. E posibil sa fi ajuns in spam… In orice caz, mai trimit odata acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.