Valea Frumoasei

Carte:DSC01150

Valea Frumoasei

Autor:

Mihail Sadoveanu

Editura:

Editura Eminescu, Colecţia Biblioteca Eminescu, 1983

Descriere:

12,5 x 19,5 cm, 528 pagini, stare foarte bună, coperta de Damian Petrescu, Petre Hagiu, carte cadou pentru o elevă premiantă

Note:

Cartea cuprinde textele lui Sadoveanu din apariţiile anterioare, Valea Frumoasei, Ţara de dincolo de negură, Împărăţia apelor, Vechime. Pe parcursul volumului dragostea autorului faţă de frumuseţile patriei şi oamenii locurilor se revarsă rând cu rând, pagină cu pagină, într-o înşiruire melancolic-tulburătoare de natură a face din noi, cititorii, oameni mai buni. Pasiunea sa pentru vânătoare şi pescuit i-a purtat paşii prin codri, văi, dealuri, din crestele Carpaţilor până în Deltă, din Secuime, până în Ţara Făgăraşului sau Dulcea Bucovină. Pretutindeni, ochii şi inima povestitorului au fost larg deschise, astfel că pe lângă parfumul florilor de munte, zvâcnetul sălbăticiunii, unduirea lipanului ori bocănitul cerbului, Sadoveanu reproduce cu farmecul său incontestabil poveştile oamenilor întâlniţi, fie ei intelectuali ori simpli străjeri ai necuprinsului. Nu pot fi uitate poveştile tânărului secui muşcat de viperă şi tratat de consăteni după principii străvechi, a bărbatului, părăsit de femeie, care parcurge sute de kilometri doar pentru a-i spune de la obraz ce crede despre fapta ei, sau a copilului-păstor care s-a luptat cu ursul, punându-şi viaţa în primejdie doar pentru a nu-şi dezamăgi părinţii şi multe altele.

Blaga spunea despre Sadoveanu că „este cel mai de seamă poet în proză” al românilor, este „însăşi natura care se contemplă pe sine şi se tălmăceşte singură în termeni supremi de conştiinţă”, vorbe cu suficientă acoperire pentru cei care au citit (şi nu mă îndoiesc că majoritatea dintre voi au făcut-o) cel puţin una din cărţile ce alcătuiesc acest volum.

Semnificative pentru concepţia lui Sadoveanu în raport cu frumuseţile ţării sunt următoarele rânduri din povestirea Despre această ţară şi despre vânat şi pescuit:

Acum câţiva ani, d-l Bădăuţă a tipărit o foarte frumoasă carte. Puţini au văzut cuprinsul ei; e o carte de ilustrustraţii fotografice. Puţini cunosc materialul de inspiraţie al acestei cărţi, pentru că românul, fiind din naştere esenţial şi integral patriot, n-are nevoie să-şi cunoască ţara. Patriotismul verbal se poate lipsi de faptă, chiar atunci când ea ne leagă de trecut şi de Dumnezeu; iar albumul d-lui Bădăuţă e o asemea faptă.

Şi spre sfârşit: Ah! Viaţa aceasta e prea frumoasă şi prea scurtă. N-am aflat încă toate tainele munţilor. Şi abia acum mi-am alcătuit scule iscusite pentru păstrăv şi lipan, ca să încep o carieră în care străluceşte prietinul meu Ion Al. Brătescu- Voineşti.

Doamne, binecuvântează cu zâmbet isprăvile mele trecute şi îngăduie sa ajung a povesti prietinilor mei cele viitoare! (1936)

Adeseori este relevată actualitatea lui Caragiale, cred că aceste rânduri- precum şi inspirata lor continuare- fac şi din Sadoveanu un autor mult mai contemporan decât ni-l imaginăm de regulă şi pe care îl alăturăm cam prea uşor doar scrierilor de factură istorică.

Preţ:

16 ron

COD:D/S/MJ1/048

Un gând despre “Valea Frumoasei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.