Un veac de frământări sociale 1821-1907

Carte:DSC01101

Un veac de frământări sociale 1821-1907

Autor:

Lucreţiu Pătrăşcanu

Editura:

Editura Politică, 1969

Descriere:

14 x 20 cm, 360 pagini, stare foarte bună cu excepţia supracopertei cu urme uşoare de uzură, iconografie alb-negru

Note:

Lucreţiu Pătrăşcanu (1900-1954), om politic, membru fondator al PCR ajuns ulterior în conducerea partidului, ministru, avocat, economist, sociolog, mort în închisoarea Jilava. A fost acuzat de naţionalism burghez, şovinism, colaborare cu Siguranţa în perioada interbelică, condamnat la moarte şi executat prin împuşcare. În 1968 a fost reabilitat post-mortem.

Este autorul celebrei fraze Înainte de a fi comunist, sunt român, rostită în faţa studenţilor români grevişti clujeni, în 1946.

Un veac de frământări sociale, era să scriu-vai mie! Un veac de singurătate, este o altfel de istorie a Principatelor române, o istorie din perspectivă economică şi a luptelor de emancipare socială. Dacă ar fi reuşit să depăşească propriile limite pe care şi le-a impus de altfel, adică demonstrarea cu orice preţ a continuităţii dialectice a mişcărilor populare cu scopul de a se desăvârşi în revoluţia proletară, lucrarea ar fi fost una de referinţă în istoriografia autohtonă. Chiar şi aşa, Un veac de frământări sociale este o carte suficient de interesantă pentru a fi citită şi rumegată azi şi peste ani, chiar dacă a fost scrisă între 1933 şi 1942, prima ediţie fiind tipărită în 1945, după o serie de revizuiri. În 1947 apare ediţia a două, revizuită şi ea, astfel că actuala ediţie se bazează pe textul din 47.

Citind chiar şi această variantă a lucrării, re şi re-revizuită nu poţi să nu remarci cunoştinţele de specialitate ale lui Pătrăşcanu, formaţia sa intelectuală şi caracterul său puternic care transpare din conţinutul textului şi analiza nemiloasă a unor personaje şi evenimente istorice. Zugrăvirea lui Tudor Vladimirescu şi a mişcării sale, a lui Mihai Viteazul- chiar dacă pasageră şi conjucturală, fiindcă nu făcea parte din epoca analizată, a paşoptiştilor moldoveni şi munteni cu revoluţiile lor, a epocii de deşteptare naţională care a condus la Mica Unire şi dobândirea independenţei, precum şi sublinierea caracteristicilor Răscoalei de la 1907, sunt tot atâtea pagini incitante, surprinzătoare în mare măsură (mai ales dacă ne gândim la epoca în care au fost scrise). În acest context nu pot fi trecute cu vederea portretele făcute liderilor paşoptişti şi mişcării lor, precum şi cele care s-au conturat în jurul lui Cuza, a Unirii şi, mai ales, a celor care au complotat la debarcarea primului domnitor al României moderne.

Probabil că fără să urmărească asta, fiindcă scopul acestora era să sublinieze necesitatea şi superioritatea revoluţiei proletare, Pătrăşcanu emite o serie de judecăţi cu valoare general-valabilă: în mişcări populare, răscoale, revoluţii masele sunt folosite de grupări de interese şi apoi abandonate, de regulă transformările de pe la noi au avut vectori, impulsuri, constrângeri externe, poporul nu are capacitatea să emită, prin el însăşi, ideologii, strategii, etc, fiind masă de manevră, abordările istorice autohtone sunt marcate şi subordonate intereselor politice conjuncturale, etc.

În concluzie, cu toate constrângerile ideologice inerente autorului şi epocii sale, cartea rămâne interesantă şi face trimitere la multe surse bibliografice mai puţin cunoscute cititorului nespecializat, deşi recunosc că mi-ar fi plăcut să o citesc în manuscris, înainte de revizuiri.

Preţ:

25 ron

COD: D/ST/J1/058

Un gând despre “Un veac de frământări sociale 1821-1907

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.