O viaţă de artist

Carte:

O viaţă de artist

între

Munchen şi Maramureş

Autor:

Raoul Şorban

Editura:

Editura Meridiane, Bucureşti, 1986

Descriere:

17×24 cm, 198 pagini, copertă cartonată, stare acceptabilă. Supracoperta lipsă, cotor rupt parţial. Cartea cuprinde: Cuvânt înainte, semnat de Raoul Şorban, Preliminarii, Pe urmele unei biografii, Opera, Constituirea şi transformarea centrului de artă  de la Baia Mare, Note, Cronologie, Lista artiştilor şi elevilor din cercul munchenez care îl urmează pe Hollosy la Baia Mare, Bibliografie, Lista ilustraţiilor, Indice de nume.

Lucrarea are autograful autorului acordat în 1998, cu specificarea locului unde a avut loc acest gest. De asemenea include un număr de 86 reproduceri de foarte bună calitate după picturile lui Hollosy Simon, aflate în prezent în diferite colecţii din ţară şi străinătate.

Pe lângă aceste reproduceri studiul include o serie de fotografii şi fotocopii după diverse înscrisuri legate de artist.

Note:

Ampla lucrare dedicată pictorului Hollosy Simon şi, implicit, Şcolii de pictură de la Baia Mare poate constitui oricând un model de profesionalism pentru oricine se încumetează să scrie un studiu serios asupra unui artist ori curent cultural. Dacă ar fi să enumerăm doar persoanele care au fost consultate de autor, deoarece l-au cunoscut ori ai avut tangenţă directă cu opera pictorului ori a centrului băimărean, am observa că lista se apropire de o sută de persoane din cel puţin trei ţări: România, Ungaria şi Germania. La această listă se adaugă una interminabilă cu bibliografia studiată, aşa că nu poate fi pusă sub semnul îndoielii probitatea şi seriozitatea demersului întreprins de regretatul Raoul Şorban.

Pentru cunoscători nu este un secret că Hollosy Simon a fost creatorul şi, bineînţeles, mentorul Coloniei de pictură băimărene. Parcursul său se împleteşte cu cel al Şcolii, fie că lucrează în Maramureş, Hunedoara, Ungaria ori Germania

Preţ:

79 ron

COD: D/DR/J2/018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.